Fun commute

Maak reizen weer leuk, verbeter de reizigersbeleving!

Challengehouders: Provincie Noord-Brabant, ITS Bureau
Pitcher: Astrid Zwegers
Regio: Noord-Brabant


Praat en discussieer alvast mee op challengetalk.org!


Wat is het probleem?

Veel mensen geven nog steeds de voorkeur aan de auto als het om reizen gaat. Daardoor hebben we last van files, omleidingen, parkeerproblemen en vertraging. Het is erg lastig om de automobilist op de hoogte te houden en te verleiden tot ander reisgedrag. Het is nog lastiger om te bepalen wat je reistijd wordt en wat je tegenkomt wanneer je bijvoorbeeld één reis met de auto, de trein en de fiets wilt maken.

Een stukje achtergrond:

Er zijn apps en websites die vertragingen en verstoringen melden, (soms) suggesties geven voor alternatieven of met aanbiedingen proberen je reisgedrag te beïnvloeden. Commerciële aanbieders leveren ook slimme informatiemiddelen voor in de auto. Het zijn de wegbeheerders (zoals Rijkswaterstaat en de Provincie) die vaak als eerste ter plaatse zijn en dus als eerste informatie hebben over vertragingen en verstoringen. De ov-bedrijven hebben zich verenigd in platformen (bijvoorbeeld 9292). De auto-industrie zet vol in op automatisch rijden. De individuele consument vraagt om keuzevrijheid en flexibiliteit en wil eigenlijk een “reis op maat” los van het vervoermiddel.

Wat is de uitdaging?

Voor welke data moet de wegbeheerder zorgen om de reizigersbeleving positief te beïnvloeden? Waar heeft de reiziger behoefte aan? En hoe matchen we dat met de realiteit? Met andere woorden: hoe zorgt de wegbeheerder met data en informatietechnologie voor daadwerkelijke smart mobility in Noord-Brabant? En hoe zorgen we als wegbeheerder ervoor dat de data gebruikt wordt om opschaalbare, overdraagbare en continueerbare mobiliteitsdiensten te ontwikkelen?

Datasets

Algemene info
Informatie over bereikbaarheid – Platform in het kader van bereikbaarheid
Factsheet Beter Benutten C-ITS – ITS bureau
Programmaboek Beter Benutten 2016 – Beter Benutten

Open data
Maximum snelheden voor het onderliggend wegennet – Rijkswaterstaat
Maximum snelheden voor het hoofdwegennet – Rijkswaterstaat
Documentatie over maximum snelheden data – Rijkswaterstaat
Parkeerdata van Oosterhout en ‘s-Hertogenbosch – Vialis
Allerlei mobiliteits data – RDW
Portaal: Verkeersintensiteit Tilburg